fbpx

Hållbarhet håller på att bli en av de mest disruptiva krafterna som finns. En kraft som egentligen är en utveckling av den exponentiella digitaliseringen. Nu riskerar flera företag, stora som små, oavsett bransch, att bli omsprungna och aldrig komma tillbaka. När helt nya branscher blandar sig i teknologin får vi inte bara stål utan kol utan också en plantbaserad matrevolution, självkörande solcellsbilar, delningsekonomi, små AI-robotar som skördar skog skonsamt och mycket, mycket mer. Och det går fort.

Ingenting är försent men vi måste göra det exponentiellt. Precis som klimatutsläppen och dess konsekvenser ökat exponentiellt sedan 50-talet måste vi slå tillbaka med samma hastighet med skalbara lösningar på både befintliga verksamheter och start-ups. Det finns massor med affärsidéer som bara ligger och väntar. Skalbara klimatlösningar är det nya svarta. Hållbarhetsentreprenören och klimataktivisten Rebecka Carlsson har guiden till det mesta. I hennes bok Exponentiell Klimatomställning beskriver hon bland annat 100 klimatlösningar och 15 hållbarhetstrender man måste hålla reda på. Ett slags Sustainable Business Canvas.

Redan nu förs diskussioner kring aktiebolagslagen. Är det verkligen vinstutdelning utan förhållningssätt som ska definiera företagandet framöver? Att inte förstå vad som händer och agera därefter kommer påverka ett företags varumärke negativt och knappast attrahera de bästa talangerna. Studier på Stanford-Universitet och Singularity-Universitet i Silicon Valley, Exponentiell träning på Nasa, politisk sakkunnig hos tidigare klimat- och miljöministern och född samma år som Gro Harlem Brundtland levererade hållbar utveckling i FN. Nu vill Rebecka coacha världen i det nya företagandet.

Bara i podcasten Hjärntillskott med Lydia

Hjärntillskott med Lydia
Hjärntillskott med Lydia
85. Rebecka Carlsson – Exponentiell klimatomställning
/