fbpx

”Kvinnor bär hela samhället och familjerna på sina axlar. Angriper du dem, angriper du allt”
Doktorn som lagat tusentals kvinnor och barn med söndertrasade underliv i decennier på Panzi sjukhuset i Kongo ger inte upp.
Det här är ett speciellt avsnitt, hämtat från en hyllningskväll för en makalös man där applåderna aldrig vill ta slut. Salen är en fantastisk blandning av vanliga givare, kongolesiska svenskar, en och annan minister men också sjukvårdspersonal som har jobbat och jobbar på Panzisjukhuset. Det är en rörd och lycklig hedersgäst du hör men hans kamp för kvinnorna och barnen i Kongo fortsätter varje dag…
Kongo är världens rikaste land med världens fattigaste folk. Naturtillgångarna kommer aldrig folket till del i det svårt korrumperade samhället. Sexuellt våld mot kvinnor och barn används som ett maktmedel i de många konflikterna om, bland annat, de eftertraktade mineralerna. För varje gång doktorn och pastorn Denis Mukwege kritiserar regimen i Kongo och de fruktansvärda brotten riskerar han sitt eget liv. Vad händer när han återvänder till Kongo och är vi inte alla en del av problemet?
Hör Nobels fredspristagare men framförallt en makalös man i ”Hjärntillskott med Lydia.

Vill du bidra till Dr Mukweges arbete kan du hjälpa de två organisationerna som ständigt stöttar det viktiga arbetet på sjukhuset:
PMU: Plusgiro: 900050-6 Swish: 9000506
Läkarmissionen; Plusgiro: 90 00 21-7 Swish: 90 00 217
Märk ditt bidrag med ”Panzi”

Det finns många filmer om Dr Mukwege och arbete. Här är en kort trailer om den flerfaldigt prisade filmen The man who mends women:

Hjärntillskott med Lydia
Hjärntillskott med Lydia
34. Denis Mukwege - Mannen som lagar kvinnor
/