fbpx

Som professor i historia vid Lunds Universitet och en av Sveriges främsta populärhistoriker skräder han inte på orden;
”Vi är skrämmande omedvetna om historiens betydelse för samtiden. Så fort det uppstår kriser eller konflikter bjuds vi historiker in till tv-rutan och försöker utbilda men varje gång undrar vi om myndigheter och folkvalda verkligen lyssnar.”
Ju mindre trauma ett land och dess befolkning upplevt historiskt, desto mindre förkovrade är vi i just historien. I Sverige är det faktumet extremt.
Jean-Baptiste Bernadotte är den enda kung som fick sitt jobb på utomordentliga meriter från olika krig. Han konstaterade att ett litet land bör undvika bråk med ”de större grabbarna”.
Så lades grunden till den utrikespolitik som lyckats hålla 200-årig fred i Sverige. Ett världsrekord.
Kan freden ha gjort oss en otjänst för vårt agerande idag?
Och hur kommer det sig att stormakter som Ryssland ändå begår en lång svit av historiska misstag och så ofta underskattar sina motståndare?
Allt har sin förklaring.
Hör Professorn om historiska misstag vi bör lära oss av och varför vi abdikerar från kunskaper som är för smärtsamma att minnas.
Hör också Dick Harrisons egna historia om hur han redan som 5-åring började kämpa för sitt läsarintresse trots pappans läsförbud och så småningom hårda knytnävar.
Läsning kunde nämligen skapa griller i huvudet på arbetargrabbar.
Vilken tur att Dick Harrison inte höll med.
Bara i #HjärntillskottmedLydia.

Hjärntillskott med Lydia
Hjärntillskott med Lydia
109. Dick Harrison – Historien är Framtidens spegel
/