fbpx

Han är forskaren som i 20 år tålmodigt försökt få omvärlden att förstå innebörden av livets korridor. Att hålla medeltemperaturen på planeten så långt som möjligt under 2 grader. Att förstå vad som skadar vårt klimat men också hur vi ska lösa det hela.
Hans tonläge har dock skiftat till en djup frustration.
Fossilfria bränslen är inte längre bara en klimatfråga utan också en fredsfråga. Olja, kol och naturgas är en källa till väpnade konflikter.
Att öka oberoendet av fossila bränslen blir alltmer central. Ett faktum som blivit tydligt när delar av Europa befinner sig i krig.
”Jag förstår inte hur människor kan bli upprörda över att bränslepriserna går upp. Var har ni varit i 20 år? Vi måste alla vara med och betala priset för övergången till andra energislag.”
Men hur ska världen lyckas nå målen när en stormakt startar krig som i sig också påverkar utsläppen?
”Ryssland har alltid varit passiva i klimatfrågan. Ledningen har till och med tyckt att lite uppvärmning skadar inte då det blir lättare att odla spannmål i Sibirien, men efter de stora bränderna 2011 i landet så tror jag en väckarklocka har ringt. ”
Den återstående budgeten vi har kvar av utsläpp för att ha någon chans överhuvudtaget att hålla oss borta från katastrofala klimatförändringar är konsumerad om åtta år. Även om människor har den insikten så görs fortfarande för lite och en del är det redan försent för. Nu gäller det att öka farten och att lära sig att anpassa livet efter en förändrad värld.
”I valet mellan global uppvärmning och kärnkraft väljer jag alla gånger kärnkraften i en övergång.”
På Nyårsafton 2050, fyller Johan Rockström 85 år. Hör hans tankar om vilken värld vi lever i då. Bara i Hjärntillskott med Lydia.

Hjärntillskott med Lydia
Hjärntillskott med Lydia
103. Johan Rockström – Livets korridor
/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed