Chris Hadfield

The sky is not the limit

Chris Hadfield, född 1959, tog glidflygscertifikat redan som 15-åring och utbildade sig och flög inom den kanadensiska armén. Han tog en kandidatexamen i maskinteknik och när han 1992 även tog en magisterexamen i flygsystem hade han flugit över 70 olika typer av flygplan. När NASA samma år skulle anställa 4 kanadensiska astronauter blev Chris utvald bland 5 330 personer som sökte samma tjänst. Med den nya tjänsten följde år av hård av träning. Bland annat spenderade han två år på Yuri Gagarin Cosmonauts Training Center i Ryssland och han var även med på Aquarius Underwater Laboratory där han fick bo och arbeta under vatten i 14 dagar.

2010 tillkännagav NASA att Hadfield skulle få leda en expedition till den internationella rymdstationen ISS. Den 19e december 2012 lämnade han jorden och två dagar senare kunde hans rymdfärja docka med rymdstationen. Hadfield har kommit att bli den mest kände av besättningen på ISS på grund av sitt flitiga användande av sociala medier samt alla filmklipp med musik och annat som han laddat upp till YouTube. Han spelade bland annat in en version av David Bowies Space Oddity som Bowie själv kallade för “kanske den mest gripande version av låten som någonsin skapats”. 5 månader senare, den 13e maj 2013, åkte han tillbaka till jorden efter ett väl utfört uppdrag och över 14 timmars rymdpromenader.

Men med sina 1 560 000 Twitterföljare och fler än 28 miljoner visningar på Youtube hade han även gjort enorm marknadsföring för NASA och ISS. Chris Hadfield är kanske den allra folkligaste astronauten vi haft och han har otaliga historier och unikt bildmaterial att dela med sig av.

Våga sikta högt och nå stjärnorna

Chris Hadfield
Diana Nyad
Tom Johnstone
Gary Vaynerchuk
Gunhild Stordalen
Moderator: Jenny Strömstedt

Göteborg

Tisdag 5 december 2017
08.00 - 16.00 i Svenska Mässans
Kongresshall

Stockholm

Onsdag 6 december 2017
08.00 - 16.00 i Stockholmsmässan i Älvsjö
Kontakta Bestseller för bokning och mer information